U prostorima Foruma Zagreb jučer, 8. ožujka 2018. godine održan je stručni skup pod nazivom „Od istraživanja do komercijalizacije“.

Stručni je skup otvorio dr. sc. Dubravko Kičić, predsjednik uprave BIOCentra, istaknuvši kako je ovaj skup tek jedan od prvih u nizu velikih događanja namijenjenih ostvarivanju ciljeva BIOCentra, koji, između ostalih, obuhvaćaju združivanje svih dionika u bioznanostima i doprinos izgradnji poduzetničkog ekosustava u ovom području kroz razmjenu dobrih praksi i priliku za umrežavanje. Na stručnom je skupu sudjelovalo više od 200 posjetitelja, uglavnom pripadnika znanstvene, akademske i poslovne zajednice, uz posebne goste: akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, veleposlanika Kanade u Hrvatskoj, Nj. E. Daniel Maksymiuk i državnog tajnika za znanost dr. sc. Tome Antičića.

Prvi u nizu predavača bio je prof. dr. sc. Igor Štagljar sa Sveučilišta u Torontu koji je predstavio svoja najnovija znanstvena postignuća u istraživanju lijekova za rak pluća, nakon kojeg je prof. dr. sc. Miroslav Radman održao  predavanje o znanosti i njenoj primjeni kroz svoje bogato iskustvo u istraživanju bolesti vezane uz dob. Akademik Slobodan Vukičević i prof. dr. sc. Lovorka Grgurević s Medicinskog fakulteta u Zagrebu dali su uvid u razvojni put i mogućnost primjene novih autolognih implatata, lijekova Osteogrow i OSTEOproSPINE. Razvojni put jedne od vodećih znanstvenih institucija u Hrvatskoj i novog stanara BIOCentra, tvrtke Genos, opisao je njezin osnivač prof. dr. sc. Gordan Lauc. Genos je jedan od svjetskih lidera u do sada slabo poznatom području glikobiologije, a njihov start-up, tvrtka Genos Glycoscience, ovih dana započinje komercijalizaciju rezultata svojih istraživanja. Prof. dr. sc. Mladen Merćep održao je predavanje o svojim dosadašnjih znanstvenih postignućima i novim znanstvenim i komercijalnim aktivnostima.

Stručni je skup zaključen panelom na kojem su sudjelovali svi predavači.Tijekom panela prepoznate su glavne prepreke u istraživačkom i komercijalnom djelovanju u Hrvatskoj, međutim, kroz svijetle primjere sudionika panel rasprave, pokazan je velik optimizam prema razvoju budućih istraživanja u Hrvatskoj i ostvarivanju njihove primjene s naglaskom na daljnjem povezivanju i sinergiji svih dionika u području bioznanosti.

Stručni skup organiziran je u partnerstvu BIOCentra – Inkubacijskog centra za bioznanosti, MedILS-a, Genosa, Genera Istraživanja i Znanstvenog centra izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu.