Kako će epidemija COVID-19 u Hrvatskoj utjecati na očekivane ishode liječenja onkoloških bolesnika?

U vrijeme eskalacije pandemije virusa COVID-19, zdravstveni sustavi u Europi, ali i diljem svijeta našli su se pod velikim pritiskom. Zakazane operacije i konzultacije koje nisu hitne su se otkazivale ili odgađale kako bi se prioritetno postavili bolnički kreveti i briga za one koje su oboljeli od COVID-19 te smanjio broj kontakata. Očito je da je pandemija imala veliki utjecaj na skrb i brigu već u osnovi rizičnih skupina, a jedna od njih su svakako oboljeli od raka.

Situacija s COVID-19 utjecat će na broj dijagnosticiranih od raka u narednom periodu, a na razini EU očekuje se porast od čak 25%.

Kakva je situacija u Hrvatskoj po pitanju utjecaja epidemije na onkološke pacijente i koji su sljedeći koraci u prevenciji i liječenju raka? Kako će epidemija COVID-19 utjecati na očekivane ishode liječenja onkoloških bolesnika? Kako poboljšati rezultate liječenja i kako korištenje novih tehnologija može pomoći?

O ovim ključnim temama 2.7.2020. se raspravljalo na “Data4Oncology MeetUp-u” održanom u BIOCentru, istraživačkom centru u Zagrebu.

Konferencija, prvi put nakon mjera zaštite uzrokovane epidemijom, okupila je na jednom mjestu relevatne stručnjake koji su govorili o ovoj ključnoj temi te  razmjenili iskustva i ponudili nova rješenja za poboljšanje ishoda liječenja i dostupnosti učinkovite onkološke skrbi, a konferencija se prenosila uživo i online putem.

U programu konferencije između ostalih sudjelovala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković, dr.med. koja predstavila pred okupljenima Nacionalni strateški okvir protiv raka koji je predstavljen još prošle godine međutim zbog situacije sa COVID-19 zastao je u formalnom dijelu.

„Rak je vodeći javnozdravstveni problem razvijenog svijeta, a Europa je u epicentru problema.“ – napomenula je.

Istaknula je da se predviđa da će broj oboljelih u Europi rasti više od 25% do 2035. godine te da Europe treba odgovarajuću prevenciju i dijagnostiku, liječenje i skrb, preživljavanje i kvalitetu života nakon godina preživljenja od raka.

U panel diskusiji u kojem se govorilo o utjecaju COVID-19 na onkološke bolesnike, online putem izravno iz Bruxsellesa uključio se i doc. dr. sc. Tomislav Sokol, dipl. iur. zastupnik u Europskom parlamentu i član inicijative Europarlamantarni zastupnici protiv raka koji se osvrnuo na europsku perspektivu i načine na koje se europsko zakonodavstvo može prilagoditi kako bi zdravstvene politike jače zaživjele na razini EU.

U panel raspravi osim pomoćnice ministra prim. Vera Katalinić-Janković i dr.sc. Tomislava Sokola sudjelovali su i dr.sc. Viktorija Erdeljić Turk, dr.med. sa Zavoda za kliničku farmakologiju iz KBC Zagreb te Tina Puhalo, Public Affairs Manager iz tvrtke Roche koji su se osim epidemije COVID-19 dotakli i potresa u Zagrebu koji je također utjecao na liječenje i skrb bolesnika budući da su posljedično u KBC Zagrebu ostali bez čak 400 bolničkih kreveta.

Tina Puhalo osvnula se i na Memorandum o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i društva Roche d.o.o. te na pripremu i provedbu projekta personalizirane medicine u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda ističući da je interes pacijenata uvijek na prvom mjestu te da su digitalna rješenja ključna jer osim što donose izravnu korist za pacijente, multipliciraju medicinska znanja koja samim time eksponencijalno rastu.

Na konferenciji je predstavljena i prva jedinstvena digitalna publikacija o onkološkoj skrbi PRIME ONCOLOGY, ali i portal Recipe čiju popularnost i veliku čitanost bilježe tim urednika, studenti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske, CPSA, koji na profesionalan, stručan i kroz jasan pristup izvještavaju o najnovijim temama iz znanosti pa tako i o aktualnoj situaciji sa COVID-19.

Ovo je prva konferencija koja je nakon epidemije na jednom mjestu ponovno okupila relevantne stručnjake ali bez obzira na mogućnost da uživo razmjene svoja iskustva i znanja i dotaknu se ključnih tema za budućnost onkološke skrbi, konferencija je održana uz ograničen broj sudionika te u skladu sa svim epidemiološkim preporukama.