10. prosinca, 2020. u prostorijama BIOCentra u Zagrebu uspješno je održan hibridni event pod nazivom “Gdje sam ja u digitalizaciji medicine?” u organizaciji tvrtke HIT konferencija.

S obzirom na trenutnu situaciju vezanu uz epidemiju virusa SARS-CoV-2 event je održan u posebnom izdanju. Dio sudionika programa i panel rasprave bio je prisutan u BIOCentru, a dio predavača priključio se uživo putem platforme Avaya Spaces, uz podršku tehnološkog partnera eventa tvrtke Storm Informatika.

Cilj eventa je bio okupiti industriju i relevantne stručnjake koji će odgovoriti na ključna pitanja vezana za korištenje digitalnih proizvoda u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Tijekom konferencije se raspravljalo kakvu korist digitalni proizvodi u hrvatskom zdravstvenom sustavu donose liječnicima, a kakvu pacijentima.

Event je odgovorio na vrlo važna i ključna pitanja koja su se istakla posebno sada u doba epidemije, a vezana su za digitalne proizvode dostupne u hrvatskom zdravstvenom sustavu te koristi koje one donose za zdravstvene radnike i za pacijente.

Na konferenciji je BIOCentar sudjelovalo kao partner, a predstavljala ga je direktorica dr. sc. Marija Lovrić.

Osim dr. sc. Marije Lovrić na konferenciji su sudjelovali:

Tanja Bedovec, načelnica samostalnog Sektora za informacijske tehnologije i eZdravstvo, koja se u svom predavanju osvrnula na korištenje eZdravstva stavljajući u fokus pacijente kojima bi se na taj način omogućilo što manje izravnih kontakata u bolnicama.

Darko Gvozdanović, rukovoditelj rješenja eZdravstva i Goran Streny, arhitekt rješenja iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla, koji su predstavili CEZIH ili Centralni Zdravstveni Informacijski sustav Republike Hrvatske.

Branko Šoštarić, direktor tvrtke MCS Grupa, prezentirao je sustav napredne komunikacije između liječnika i pacijenta tako zvani Zdravlje.Net.

Ivan Bekavac, dr. med., voditelj ureda za stručno-medicinske poslove i predsjednik povjerenstva Grada Zagreba Hrvatske Liječničke komore, predstavio je digitalnu liječničku komoru odnosno Digitalni Atlas. Digitalni Atlas je najopsežnija i najkompleksnija digitalna baza podataka o liječnicima u Hrvatskoj koja prikazuje brojne sociodemografske pokazatelje i podatke u realnom vremenu.

Denis Bičanić, direktor tvrtke Veridian Healthstream, predstavio je MedCM. Radi se o inovativnom proizvodu koji sustavno prikuplja i konsolidira strukturirane specifične medicinske podatke iz svih specijalnosti medicine. Ovom temom je pokrenuta glavna panel rasprava na kojoj su sudjelovale i izv. prof. dr. sc. Gordana Ivanac, dr. med. sa Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju, KB Dubrava te izv. prof. prim. dr. sc. Jelena Popić, dr. med., spec. radiologije, subspec. ultrazvuk iz Kliničke bolnice Merkur.