Svečano otvoren BIOCentar, inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je na Znanstveno-učilišnome kampusu Borongaj svečano otvorio inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije čime je označen ulazak u jednu novu, značajnu fazu daljnjeg razvoja biotehnološkog istraživanja i razvoja u Hrvatskoj.
Svrhu i ciljeve BIOCentra predstavili su prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, g. Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta i g. Darko Liović, ravnatelj Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije. O važnosti realizacije ove investicije za Hrvatsku, regiju i Europsku uniju govorila je gđa Vittoria Alliata-Di Villafranca, direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu politiku Europske komisije.

„Iznimno sam ponosan što je HAMAG-BICRO, u suradnji s partnerima, danas otvorio vrata najvećeg istraživačkog i razvojnog centra za biotehnologiju u regiji. Još kao inicijatori ideje, zamislili smo ovaj centar kao mjesto gdje će se znanstveno-istraživački projekti transferirati u komercijalne projekte. Cilj nam je ojačati razvoj i suradnju malih i srednjih poduzeća, akademske zajednice i industrije iz područja bio-znanosti te na taj način osigurati rast gospodarstva utemeljenog na znanju“, izjavio je Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a.
Otvorenju su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije prof. dr. sc. Branko Grčić, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu te mnogobrojni drugi uglednici iz političkoga i javnoga života Hrvatske.

BIOCentar je inkubator koji osigurava specijaliziranu laboratorijsku infrastrukturu za start-up kompanije, postojeće biotehnološke kompanije i istraživačke projekte te platformu za stjecanje znanja, kontakata i informacija potrebnih za uspješno poslovanje. BIOCentar će nizom usluga raditi na poticanju i stvaranju poduzetničkog okruženja, temeljenog na istraživanju i razvoju, koje podržava transfer znanja i tehnologija u tržišne proizvode.

Usluge BIOCentra se nude u sklopu nekoliko posebno pripremljenih programa, ovisno o poslovnim potrebama korisnika. To su program poslovne inkubacije (BIOInkubacija), transfera tehnologije (BIOTransfer), edukacije (BIOEdukacija), poslovnog povezivanja (BIOUmrežavanje) te dostupnost potrebne infrastrukture (BIOInfrastruktura).

Projekt izgradnje, nadzora, tehničke pomoći i opremanja BIOCentra provodi se u sklopu Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. iz kojeg je odobreno financiranje od 16.376.410,00 eura. Korisnik ugovorenog projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik ugovora je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO, za osnivače BIOCentra – HAMAG BICRO, Sveučilište u Zagrebu i Grad Zagreb.