Održana 2. PharmIT! konferencija o digitalnoj farmaciji na temu “Od digitalne pismenosti do inovativnosti u zdravstvu!”

Na konferenciji u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva 28. studenog 2017. naglašena je važnost digitalne agende u zdravstvu, predstavljajući inovacije koje pružaju priliku za poboljšanje kvalitete življenja i donose uštede zdravstvenom sustavu:

Nova tehnološka rješenja koja su predstavljena na PharmIT! konferenciji ljudima omogućuju uvid svoj zdravstveni karton putem sustava e-Građanin, protiv demencije se možemo “boriti” putem interaktivne igrice i uživati u “gejmifikaciji zdravlja”, možemo s odabranim obiteljskim liječnikom komunicirati putem mobilne aplikacije zdravlje.net, putem skeniranja računa u ljekarni odmah se dobiju sve informacije o pravilnoj primjeni naših lijekova, ljekarne nude stručno savjetovanje koristeći napredne i interaktivne display sustave, a u Hrvatskoj je odnedavno i prvi “robot” u ljekarni pomoću kojeg se lijekovi automatski skladište da bi farmaceuti imali više vremena za razgovor s pacijentima!

Prilikom otvaranja konferencije, Ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić je kao izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske poslao vrlo snažnu i upečatljivu poruku da se “zahvaljujući razvoju informacijskih tehnologija hrvatski stručnjaci i intelektualni kapital mogu zadržati u Hrvatskoj, istovremeno nudeći globalno konkurentna rješenja i usluge, posebice na području zdravstvene industrije, koja se smatra jednom od najperspektivnijih gospodarskih područja! Moramo se izdići iznad isključivog pričanja o dugovima u hrvatskom zdravstvu te isticati ovakve najbolje priče, okupljati najbolje zdravstvene stručnjake i ICT stručnjake te slijediti viziju Hrvatske kao države koja svojim digitalnim zdravstvom konkurira i najvećim gospodarstvima svijeta!”

Konferenciji su prisustvovali mnogi uvaženi gosti: predstavnik Hrvatske gospodarske komore i Centra za industrijski razvoj (CIRAZ) Domagoj Šarić, potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, predsjednik Uprave BIOCentre-a Dubravko Kičić, predsjednik HUP-Udruge proizvođača lijekova Mihael Furjan, poznati konzultant i uspješni menadžer Velimir Srića, pomoćnik ravnatelja HZZO-a za informatičku djelatnost Hrvoje Jezidžić, dekan Zagrebačke škole Ekonomije i menadžmenta Đuro Njavro, voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ-a Ranko Stevanović, predstojnik Centra za zanimanje u biomedicini i zdravstvu te predsjednik Vijeća mladih Predsjednice RH Danko Relić, te mnogi drugi, a konferenciju je posjetilo preko 200 sudionika.
Ovom platformom farmaceuti su pokazali kako razmišljaju izvan okvira i imaju jasnu viziju učinkovitog i suvremenog zdravstva!