Future Is Now Hrv 1024x1024

U Wespa Spaces u Zagrebu, uz ograničeni broj sudionika i u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama održala se 13. po redu konferencija digitalne medicine “Budućnost je sada”. Konferencija se održala u posebnom hibridnom izdanju te omogućila sudionicima da ovogodišnju konferenciju prate uživo online putem. Ovogodišnja konferencija okupila je ne samo vodeće stručnjake iz Hrvatske, već i globalne i europske.

Konferenciju je ispred Ministarstva zdravstva pozdravila dr. med. prim. Vera Katalinić-Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva koja je istaknula važnost održavanja ovakvog skupa, osobito u jeku pandemije.

Jedna od važnih tema ovogodišnje konferencije bila je komunikacija oko cijepljenja, a u raspravi su sudjelovali poznati stručnjak, farmakolog sa KBC Zagreb, prof. dr. sc. Robert Likić, posebna savjetnica ministra i pomoćnica ravnatelja HZJZ-a prim. Marija Bubaš, predsjednica povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost iz Hrvatske liječničke komore, dr. Vesna Štefančić Martić, direktorica za istraživanje i transfer tehnologije i direktorica BICRO BIOCentra dr. sc. Marija Lovrić te Igor Marušić iz Hrvatskog Telekoma.

Sudionici panela osvrnuli su se na aktualnu situaciju sa cijepljenjem te kako poboljšati komunikaciju sa javnošću ali i među liječnicima te kako razvoj novih tehnoloških rješenja može pomoći u boljem procjepljivanju.

Druga važna tema konferencije bilo je korištenje zdravstvenih podataka u kardiologiji, a u raspravi su osim kardiologinje prof. dr. sc. Maje Čikeš iz KBC Zagreb sudjelovali specijalist javnog zdravstva sa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivan Pristaš te direktor tvrtke Veridian Healthstream, Denis Bičanić.

Svojim interesantnim predavanjem, u temu je sudionike uveo Božidar Ferek-Petrić, glavni stručnjak za medicinske poslove iz tvrtke Medtronic koji se osvrnuo na razvoj digitalizacije u kardiologiji.

Internacionalni dio konferencije izazvao je veliki interes publike iz Slovačke, Češke i Mađarske, a izravno iz Washington DC-a, dopredsjednik globalne tvrtke Medtronic Trevor Gunn održao je predavanje na temu Data driven managementa.

Kao predstavnik Hrvatske u internacionalnom dijelu konferencije predavanje na temu usporedbe troškova zahvata i donošenje odluke na bazi tih podataka održao je Damir Detić, Market Access i Government Affairs Manager iz tvrtke Johnson & Johnson.

Viši voditelj projekta EMEA-LATAM iz Roche-a, Patricie Doisne govorio je o skrbi o pacijentima na temelju dijagnostike pomoću podataka.

U programu je sudjelovao i stručnjak te direktor tvrtke Brainomix Limited, Zoltán Chadaide koji se osvrnuo na korištenje umjetne inteligencije u liječenju akutnog moždanog udara.

Dodatan značaj konferenciji svojim predavanjem o sigurnoj distribuciji cjepiva u jeku pandemije COVID-19 održao je ravno iz Finske Erik Lehikoinen iz tvrtke Logmore.

Upravo su pandemija s kojom je suočeno zdravstvo i zdravstveni sustav doveli u fokus kao nikad prije korištenje nemedicinskih tehnologija čija primjena u zdravstvu može pomoći i pacijentima i zdravstvenim radnicima u boljoj i efikasnijoj skrbi. Unatoč ograničenjima koja su uvedena radi prevencije pandemije COVID-19, sudionici konferencije i ove godine su iskoristili priliku kako bi stvorili nove kontakte i suradnju između različitih sektora.