U Zagrebu, 26.09.2018. u hotelu Doubletree Hilton održan je EU OPEN FOR BUSINESS – INFO DAN u suradnji sa Europskom komisijom i Europskom poduzetničkom mrežom. Neke od tema su bile pristup financijama, mogućnosti širenja na nova tržišta te pronalaženje novih poslovnih partnera.

Predstavnici potpornih institucija imali su prilike susresti stručnjake zadužene za programe:

Erasmus za mlade poduzetnike (https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/)

Solvit (http://ec.europa.eu/solvit/index_hr.htm)

IPR (https://www.iprhelpdesk.eu/)

LIFE (http://ec.europa.eu/environment/life/) te dobiti odgovore na pitanja tijekom diskusija za okruglim stolovima kao i proširiti profesionalna poznanstva.

Jedna od zanimljivih tema bile su i uspješne priče naših poduzetnika, Tomislava Bronzina, izvršnog direktora tvrtke CITUS te Dubravka Kičića, izvršnog direktora BIOCentra. Oni su sudionicima između ostaloga ispričali o uslugama Europske poduzetničke mreže te programima financiranja putem HAMAG-BICRO-a koji su im pomogli na putu poslovnog uspjeha.

Europska Unija nudi širok raspon EU programa podrške poduzetnicima i tvrtkama. S jedne strane tu su mogućnosti financiranja iz sredstava EU putem zajmova, jamstava i privatnih investicija posredstvom lokalnih financijskih posrednika (banke, leasing kompanije, privatni kapital i dr.). S druge strane, postoji i raznolika   ponuda financiranja iz bespovratnih sredstava putem lokalnih, regionalnih i državnih tijela ili izravno od Europske komisije.