BIOCentar je u nedjelju, 19. svibnja 2019., na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu sudjelovao na manifestaciji „Dani otvorenih vrata EU projekata“ u sklopu kojih su uspješni EU projekti zainteresiranim posjetiteljima kroz raznovrstan program predstavljali svoje aktivnosti i iskustva s ESI fondovima.

Dane otvorenih vrata EU fondova organiziralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a pod sloganom „EU fondovi mijenjaju Hrvatsku”. Ove godine Ministarstvo je također organiziralo četiri velika informativno-edukativna događanja koja su se održavala u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, kada su brojne institucije kao i korisnici EU fondova u neposrednom kontaktu s građanima informirali sve zainteresirane o svome radu, odnosno o mogućnostima financiranja projekata putem fondova Europske unije

„Europski fondovi ključ su razvoja, boljeg životnog standarda i gospodarskog rasta“, kazao je u nedjelju u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je Europska unija u proteklih 15 godina u razvoj zemalja srednje i istočne Europe uložila 365 milijardi eura te da se 80 posto javnih investicija u Hrvatskoj realizira zahvaljujući sredstvima EU-a.

„Vladin cilj je da se do kraja ove godine dosegne stopa ugovaranja od 85 %, a već su objavljeni natječaji za preko 88 % sredstava. Na području Grada Zagreba ugovoreni su projekti EU-a u vrijednosti od 1,8 milijarda kuna“, naglasila je ministrica Žalac.

Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, istaknuo je da je kohezijska politika zasigurno jedna od najuspješnijih politika EU-a koja spaja sjever i jug, istok i zapad Europe, i izrazio uvjerenost da će je Hrvatska znati iskoristiti. „Ono što je važno znati jest da EU fondovi nisu sami sebi svrha. Oni imaju za cilj povećati ukupno blagostanje i pripremiti zemlje koje ih koriste da pretvore svoja gospodarstva u samoodrživa gospodarstva”, naglasio je Baričević.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić istaknula je da je Grad Zagreb u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. sudjelovao i sudjeluje u više od stotinu projekata sufinanciranih iz EU fondova i programa teritorijalne suradnje ukupne vrijednosti veće od 150 milijuna eura.